„Kopi Bali“: Kávová zastávka v Pupuan

Bali není jen ostrovem bohů, chrámů a rýžových polí. Vysoko v balijských horách se totiž rodí jeden z nejzajímavějších kávových zážitků jihovýchodní Asie.

Na Bali se pěstuje převážně arabika – zejména odrůdy Typica, Bourbon a Kartika. V nižších polohách pak najdete i robustu, využívanou hlavně v místních směsích. Balijská arabika bývá jemná, s tóny čokolády nebo koření. Robusty naopak přinášejí silnou tělnatost a hořkou intenzitu.

Méně známá, ale neméně kvalitní oblast je Pupuan v západní části Bali.

Když jsem nedávno projížděl po mé cestě ze západu na severní část ostrova oblastí Pupuan, upoutala mě silná vůně kávy linoucí se z jednoho malého domu u cesty s cedulí Kopi Bali Luwih. Nedalo se to přehlédnout – ve vzduchu visel hutný, skoro sladce kouřový aroma čerstvě pražené kávy. Zastavil jsem a chvíli sledoval, jak se zrnka suší přímo na plachtách před domem. Samozřejmě jsem neodolal a zeptal se na možnost zakoupení jejich kávy přímo na místě (dostal jsem půl kila jejich kávy za 60 000 rupií). Když vím, že káva, kterou držím v ruce, byla vypěstovaná, usušená i upražená jen pár metrů od místa, kde jsem ji koupil má to jinou, pro mě větší hodnotu.

Co mě v Pupuan překvapilo, byla nejen káva, ale i krásná rýžová políčka, která se tu terasovitě vinou mezi kopci – skoro jako v Jatiluwih, ale bez davů, turistu jsem tady za celou cestu nepotkal. Místní farmáři tu často pěstují kávu, rýži a koření bok po boku, což vytváří úplně jinou atmosféru než na jihu Bali. Možná právě díky té rozmanitosti vegetace a nadmořské výšce má tahle káva tak bohatou chuť. A když se procházíte krajinou, ve které to voní po hřebíčku, banánech a čerstvě pražené kávě… těžko si přát víc

Na Bali se výrazem „Kopi Bali“ označuje nejen místní kávu vypěstovanou na ostrově, ale i způsob její tradiční přípravy. Pije se jednoduše – jemně mletá káva zalitá horkou vodou, s lógrem na dně prostě náš „turek“. A pozor: místní rovnou přidávají pořádnou dávku cukru.

Ať už dáváte přednost jemné arabice z Kintamani nebo silnější robustě z venkova, káva z Bali nabízí autentický zážitek, který přenese do vašeho šálku kus ostrovní kultury. Tak si ji při příštím doušku vychutnejte pomalu – jako byste právě seděli na terase s výhledem na sopku Batur…